KLM Menggunakan Minyak Masak Kitar Semula - orangmuo.my

Post Top Ad

KLM Menggunakan Minyak Masak Kitar Semula

Share This
Syarikat Penerbangan Belanda KLM merancang untuk menggunakan minyak masak yang dikitar semula sebagai bahan bio api untuk penerbangan kuasa dalam usaha untuk mengurangkan pengeluaran karbon. Bermula pada bulan September, KLM akan memmulakan lebih daripada 200 penerbangan antara Paris dan Amsterdam menggunakan bahan api bio yang dibuat daripada minyak masak yang telah digunakan, kata syarikat itu.
Pengarah Urusan KLM Camiel Eurlings berkata dalam satu kenyataan bahawa syarikat penerbangan itu tidak perlu membuat apa-apa perubahan terhadap enjin pesawat untuk menggunakan bahan api bio baru.
Penerbangan biofuel adalah bertujuan untuk membantu mengurangkan pengeluaran karbon KLM yang mempunyai "kesan negatif minimum ke atas biodiversiti dan bekalan makanan."

Pada November 2009, sebuah pesawat Air France-KLM Boeing 747 berjaya menamatkan penerbangan percubaan di Belanda menggunakan campuran 50 peratus bahan api bio dalam satu daripada empat enjin
Empat puluh orang penumpang termasuk menteri hal ehwal ekonomi Belanda, turut serta dalam penerbangan itu selama 90 minit, merupakan penerbangan pertama yang menggunakan bahan api bio untuk membawa penumpang.

3 ulasan:

Firdaus Life berkata...

kalau kenderaan lain bole pakai macam ni, memang jimat la minyak.. separuh tuu

syarifahsidrus berkata...

bagus gila kalau praktik kat semua, taklah minyak naik harga je..eh?haha

Nur Hawa Mohd Zin berkata...

kalu minyak ada alternatif lain macam guna minyak masak atau sawit so jangan jadikan isu kurang minyak lagi...

Post Bottom Ad