Subscribe Us

Atuk Lulus Sarjana Pada Usia 99 Tahun

Portland: Belajar tidak ada batas umur. Memang benar! Itulah yang dilakukan oleh seorang yang sudah berusia 99 tahun dari Portland, Oregon, Amerika Syarikat.
"Saya cuma perlu waktu 80 tahun untuk menyelesaikan kuliah," begitulah seloroh Leo Plass dalam satu wawancara dengan Reuters, Khamis (16/6).
Atas desakan anak saudaranya itu, Eastern Oregon University, yang dulu bernama Eastern Oregon Normal School, memeriksa hasil karya Plass dan menyedari berdasarkan ketentuan yang diperbarui, Plass memenuhi syarat untuk meraih gelaran sarjana dalam studi umum.  Dengan kejayaannya itu beliau telah mencatat rekod sebagai pelajar sarjana  tertua di dunia dalam Guinness World Records
Proud: Mr Plass said that he never dreamed that this would happen
Plass dari Redmond, Oregon yang akan berusia 100 tahun pada 3 Ogos depan, mengatakan bahawa beliau tidak mempunyai rancangan untuk terjun ke karier lain dengan gelaran barunya itu. Plass mengatakan bahawa dirinya tidak menyesal kerana meninggalkan perguruan tinggi untuk bekerja sebelumnya.
Kata Plass mengenai Kampus La Grand, “ Oregon telah berkembang sejak saya mengikuti kuliah di sini pada 1930-an. Mereka membawa saya keliling kampus, semuanya sudah berubah," katanya. (ANT/Vin)

Catat Ulasan

10 Ulasan

Abu Bagi berkata…
tahniah kepada atok
odahonebizz berkata…
congratz atok...pasni wat resume nk mtk keje...hoho
syiela berkata…
tahniah atok... satu contoh yg baik...
Ringgo berkata…
congratz tokwan!!
masmurni berkata…
wah..teror la atok ni...tahniah tok
cik pha berkata…
walau sudah tuaa..tetapi masih gagah mengutip ilmu..bangga
Nur Hawa Mohd Zin berkata…
wah atok..hehehe..tahnia :)
fadzlyismail berkata…
semangat aku nak stdy mcm nie..klu atuk 99tahun bole berjaya knp sy yg muda x bole..btw salam perkenalan semua..sudi2 jemput ke blog saya

http://mzulfadzly.blogspot.com/
semutsengal berkata…
hahahah..

atuk ni style betul..
aen ashiqin berkata…
aen respek le kat atok ni, semangat berjaya tu xkira usia kan..