Bagaimana Pesawat Terselamat Daripada Panahan Kilat & Petir - orangmuo.my

Post Top Ad

Bagaimana Pesawat Terselamat Daripada Panahan Kilat & Petir

Share This
Sesiapa saja tentu berasa amat takut dengan sambaran kilat apatah lagi diikuti  pula dengan bunyi dentuman petir  yang begitu kuat. Pesawat yang yang sedang melakukan penerbangan di udara sudah biasa melalui saat cemas ditembak panahan kilat & petir yang bervoltan tinggi.  Namun apa yang menakjubkan kebanyakan pesawat mampu menepis tembakan halilintar tersebut.
David Learmount, pegawai operasi dan editor keselamatan dari laman Flightglobal, mengatakan beliau tidak terkejut jika sebuah pesawat Airbus A380, pesawat komersial terbesar di dunia, selamat daripada sebarang kerosakan setelah di panah petir.  
"Pesawat boleh terkena petir beberapa kali setahun. Walaupun kita lihat kejadian seperti ini boleh dilihat sangat dramatik, ia  tidak memberikan kesan apa-apa. Bagaimana ia terselamat?
Hal ini kerana tubuh pesawat mengandungi logam secara langsung bertindak sebagai konduktor, membolehkan pancaran kilat yang mangandungi arus elektrik bervoltan tinggi melaluinya dan terus menuju ke bumi,"
"Jika badan pesawat tidak mengandungi  logam, sudah pasti pesawat itu boleh meletup apbila terkena panahan petir."  kata David Learmount.

Baru-baru ini sebuah pesawat perkhidmatan Emirates dari Dubai membawa 500 penumpang dan awak yang sedang bersedia untuk melakukan pendaratan di Lapangan Terbang Heathrow telah dipanah kilat & petir pada badan pesawat tepat di atas kepala pilot tetapi terselamat  tanpa sebarang kerosakan dan kecederaan. Peristiwa  luar biasa itu telah dirakam ketika cuaca buruk  pada malam Sabtu bulan lepas oleh jurugambar Chris Dawson di selatan-barat London.

Post Bottom Ad