Kanak-Kanak Serigala Popular Terpahat dalam Guinness World Record - orangmuo.my

Post Top Ad

Kanak-Kanak Serigala Popular Terpahat dalam Guinness World Record

Share This
Nama gelarannya ialah 'Gadis Serigala' atau 'Wajah Monyet'.  Gadis cilik Thailand, Supatra Sasuphan, 11 tahun hari ini secara rasmi telah diiktiraf sebagai kanak-kanak berbulu lebat dunia.
Walaupun dia sering menghadapi usikan dn ejekan daripada rakan-rakan sekolah di Bangkok Supatra tetap berbangga kerana telah mencatat nama dalam Guinness World Record, malah keadaan dirinya yang ditumbuhi bulu tebal termasuk di mukanya telah membantunya menjadi sangat popular. 
Sikap terbuka dan peramahnya telah menarik orang ramai untuk mendekatinya dan rakan-rakan sebaya tetap menghormatinya malah mereka berkawan baik dengannya.  
'One of the most popular girls in school': Supatra with classmates at Ratchabophit school, where she says getting the record for world's hairiest girl has helped her win more friends.
Supatra adalah salah seorang daripada 50 pesakit yang  diketahui menghadapi penyakit 'Ambras Sindrom' yang  disebabkan oleh kromosom rosak. Penyakit ini telah ditemui sejak abad pertengahan. Sebelum penyakit itu difahami, pesakit dikenali sebagai 'werewolves. " 
Happily families: Suptara with her sister 15-year-old Sukanya, left, her father Sammrueng and mother Somphon
Dia memiliki rambut tebal yang  tumbuh di wajahnya, telinga, lengan, kaki dan punggung. Supatra telah menjalani rawatan laser ketika berumur 2 tahun  tetapi masih  gagal untuk menghentikan pertumbuhan rambut.
Dia menggunakan syampu bayi untuk mencuci rambutnya kerana ia alergi terhadap syampu biasa.
Still attracting stares: strangers look at Supatra on the streets of Bangkok, but her neighbours say her sweet nature quickly won over her local community

15 ulasan:

Firdaus Life berkata...

huu pemes plak die. naseb bek x kene pulau

Nrzkh berkata...

huhuhu menakutkan >.<

Pemerhati Dunia berkata...

Subhanallah. Kita yang sempurna ini bersyukurlah...

aima berkata...

syukur dgn nikmat Allah....bagus aa rakyat thai,

Abu Talib berkata...

Ada hikmah setiap kejadian ciptaan Allah :)

CekWa berkata...

ada kelemahan tapi ada pulak kelebihannya...!!

CekWa berkata...

ada kelemahan tapi ada pulak kelebihannya...!!

CekWa berkata...

ada kelemahan tapi ada pulak kelebihannya...!!

Kak Mahh berkata...

Kita manusia ada kelemahan atau kekurangan tapi jangan lupa kelebihan kita.

Isteri Encek Bard berkata...

Subhanallah....

wongcrewchild berkata...

nice post

Miecyber berkata...

Kesian jugak tengok kat dia...

Tatu

Aku Anak Pahang berkata...

Macam2 ciptaan Allah pasti ada hikmah tersendiri.

sekadar satu coretan berkata...

kesiannye...
kalau anak saye nengok ni...mesti takut dia...

bersyukur la kite sempurna...

ibnuismail berkata...

segala2 ada sebab disebalik sesuatu kejadian....^_^

Post Bottom Ad