Bahayanya Laman Sosial Facebook Terhadap Kanak-Kanak Bawah Umur - orangmuo.my

Post Top Ad

Bahayanya Laman Sosial Facebook Terhadap Kanak-Kanak Bawah Umur

Share This
Dianggarkan lebih ratusan ribu kanak-kanak di bawah umur 13 tahun menggunakan laman sosial Facebook setiap hari. Apa yang merisaukan para ibu bapa ialah  laman sosial ini boleh mengancam keselamatan serta menimbulkan kes jenayah kanak-kanak jika tidak mendapat pemerhatian sewajarnya daripada orang tua.
Sistem akses  Facebook  yang amat mudah mendapatkan banyak kritikan kerana anak-anak dapat memalsukan umur mereka untuk mendapatkan akses menggunakan laman sosial terbesar itu.

Penelitian terbaru menunjukkan bahawa sesetengah dari keseluruhan anak di AS menggunakan Facebook dengan memalsukan umur mereka.  Menanggapi hasil penelitian tersebut, Senator Al Franken menulis surat kepada CEO Facebook, Mark Zuckerberg membicarakan perihal reformasi sistem 'privasi' dari laman sosial yang dikelolakannya.

Facebook menjadi igaun yang  mengerikan kerana ia telah menjadi tempat bagi banyak berlakunya kes jenayah ke atas kanak-kanak. Pemikiran anak-anak yang mudah dipengaruhi tentunya akan menjadi sasaran mudah para pedofilia yang kerap menggunakan laman tersebut untuk mencari mangsa.

"Berdasarkan kebijakan Facebook, sekitar 13 juta remaja berusia di bawah 18 tahun dengan mudah menyatakan informasi peribadinya sebagai pengguna dewasa. Pengguna yang masih di bawah umur ini akan menjadi sasaran dari berbagai predator yang  mengancam kehidupan mereka. Yang paling mengerikan, anak-anak tersebut didapati secara tidak sengaja memberikan alamat rumah atau nombor telefon mereka kepada orang-orang yang tidak bertanggung jawab," kata Franken. (AP/Vin)

Post Bottom Ad