Aceh : Hukuman Rotan Kerana Berniaga Makanan Pada Waktu Siang Bulan Ramadan - orangmuo.my

Post Top Ad

Aceh : Hukuman Rotan Kerana Berniaga Makanan Pada Waktu Siang Bulan Ramadan

Share This
Murni Amris receives three lashes after being caught selling food to the public in Aceh during the holy month of Ramadhan
Aceh- Dua orang wanita telah dijatuhi hukuman rotan setelah didapati bersalah mengikut undang-undang Syariah kerana melakukan aktiviti perniagaan menjual makanan [nasi] pada waktu siang bulan Ramadan yang lalu. Kedua-dua wanita ini diberkas oleh sepasukan polis syariah pada 23 Ogos ketika sedang berjualan.
Murni Amris, 27 menerima 3 kali sebatan manakala Rukiah Abdullah, 22 menerima dua kali sebatan di khalayak ramai dekat masjid di bandar Jantho, Banda Aceh, Indonesia. 
Undang-undang Syariah Islam mula dikuatkuasakan di Aceh sejak 2005. " Sesiapa yang didapati melakukan kesalahan ini mereka akan dikenakan hukuman penjara selama setahun atau denda USD $340 atau sebatan dikhalayak ramai maksimum 6 kali sebatan." Lain pula apa yang berlaku di negara kita Malaysia...
Para peniaga bebas menjalankan perniagaannya pada waktu siang malah mereka memulakan perniagaannya bermula pada waktu tengah hari..."waktu makan tengah hari".  Mereka berniaga kerana mahu mengaut keuntungan semata-mata tanpa menghormati bulan Ramadan yang mulia. Mereka membuka ruang kepada insan-insan yang tidak suka berpuasa ,seperti menggalakkan mereka tidak perlu berpuasa kerana makanan mudah diperoleh tanpa menunggu sehingga waktu petang. Pihak berkuasa  perlu mengambil langkah tertentu  supaya bulan Ramadan akan datang tidak dilihat sebagai pesta bulan makanan pula.

Post Bottom Ad