Subscribe Us

Barack Obama Hussein & Indonesia

 Chubby: Barack Obama, then known as Barry Soetoro, centre, is pictured at a classmate's birthday party in Jakarta, Indonesia, in 1971
 Popular: The man who would become president of the USA was well-liked in his neighbourhood of Menteng Dalam
Semua orang mengenali siapa Barack Obama, Presiden Amerika Syarikat. Beliau mempunyai sejarah hidupnya yang pastinya berbeza dengan pemimpin dunia yang lain. Latar belakang keluarganya dari berbagai bangsa dan agama, pengalaman semasa kecilnya bergaul dan belajar di sekolah luar bandar bersama rakan-rakan di Indonesia, tidak seorangpun menduga suatu hari nanti beliau merupakan seorang pemimpin sebuah negara kuasa besar dunia.
Namun sempena lawatannya ke Indonesia pada  Mac ini, ternyata kehadirannya tidak disenangi oleh ramai golongan rakyat Indonesia sendiri, walaupun mereka tahu, Obama merupakan sebahagian warga Indonesia. Mereka bertindak demikian  atas sebab prinsip  kedaulatan negara, keamanan sejagat dan peribadi Obama itu sendiri yang menolak Islamisasi dan dengan pastinya beliau penyokong kuat Israel.

Antara yang menentang keras kehadiran Obama ke Indonesia ialah beberapa persatuan ulama Indonesia, mahasiswa mahasiswi Indonesia, dan sebahagian Pemimpin politik . 

Seorang ulama terkenal Indonesia, Ustaz Abu Bakar Baasyir dengan tegas menyatakan menolak kedatangan Obama.Bahkan Baasyir mengharamkan umat Islam menerima kedatangan Obama dan membantu meski sebagai tamu. Kecuali Obama telah mau berdamai dan mengembalikan hak-hak umat Islam.

Penegasan Baasyir itu disampaikan sewaktu memberikan ceramah di Pondok Pesantren Al Daldiri di Desa Purwodadi, Kecamatan Kuwarasan, kebumen, Selasa 
Bagi dia, Obama merupakan musuh Islam kerana dia aktif memerangi Islam. "Haram hukumnya orang Islam membantunya walaupun sebagai tamu. Terkecuali obama telah mau  berdamai dan mengembalikan hak-hak umat Islam," kata Baasyir seraya menegaskan bahwa penolakaannya itu hanya sebatas sikap dan pernyataan saja.

Catat Ulasan

0 Ulasan