Biasanya akar pokok kelapa sangat panjang dan ia menyerap banyak air tetapi airnya masin. Apabila air ini sampai ke setiap bahagian pokok, air itu ditapis dan bertukar menjadi air tawar. Pada peringkat awal, sistem akar menyerap air yang mengalir melawan graviti melalui tindak balas kapilari ke biji buah.
Akar pokok kelapa menyerap air dari tanah secara osmosis. Osmosis ialah proses resapan air daripada larutan cair kepada larutan pekat melalui membran separa telap. Kemudian air akan bergerak ke bahagian dalam melalui tindakan kapilari. Ia adalah proses cecair mengalir dalam ruang sempit tanpa daya luar seperti graviti.
Air tawar yang terkumpul di
dalam buah kelapa sebenarnya adalah 'endosperma' atau makanan khasiat untuk
pertumbuhan kelapa.
Endosperma berkhasiat adalah
dalam bentuk cecair pada peringkat awal kelapa muda. Selepas beberapa minggu
bentuk cecair mula berubah menjadi tisu berkrim yang mula memendap pada
permukaan tempurung dalam kelapa.
Apabila lapisan tisu lembut
berkrim menjadi 'kopra' yang keras, endosperm yang dahulunya akan menjadi air
kelapa bersih yang rasanya sangat sedap dan mengandungi banyak khasiat.
Air kelapa mentah terdiri
daripada vitamin B kompleks, asid amino dan enzim hidup yang membantu dalam
penghadaman dan metabolisme manakala kalsium, kalium, fosforus, magnesium, dan natrium
menyumbang kepada tahap penghidratan yang tinggi.
Kandungan mineral dalam air kelapa membantu mengimbangi cecair badan anda selepas bersenam. Malah, kajian dari Perubatan & Sains dalam Sukan & Latihan mendapati bahawa air kelapa boleh menghidratkan anda lebih baik daripada air biasa. [Rujukan pelbagai sumber, journalhow.com]
0 Comments