Subscribe Us

Negara-Negara di Afrika Dengan Hampir Semua Penduduknya Beragama Islam

Islam mula tersebar ke benua Afrika dari Asia pada abad ke-7. Hampir satu pertiga daripada jumlah penduduk Muslim di dunia boleh didapati di Afrika.  Sebilangan besar umat Islam yang tinggal di benua ini menganut agama Islam Sunni.  Islam di Afrika bersifat dinamis dan kompleks, dan selalu ditakrifkan semula oleh keadaan politik, sosial, dan ekonomi.  


Islam menjadi dominan di Tanduk Afrika, sebahagian besar Afrika Barat, Afrika Utara, dan Pantai Swahili. Agama ini bagaimanapun mendapat tentangan dan ancaman di beberapa negara di Sub-Sahara Afrika.  Berikut 10 negara di Afrika mempunyai bilangan penduduk majoriti beragama Islam;

 

1. Mauritania

Mauritania memperoleh kedaulatan sebagai Republik Islam pada tahun 1960. Piagam Perlembagaan 1985 mengisytiharkan Islam sebagai agama negara dan Syariah sebagai undang-undang negara. Artisan dan pedagang Muslim menyebarkan Islam ke wilayah Mauritania, dan mereka kemudiannya telah bergabung dengan pertubuhan persaudaraan Islam, seperti tasawuf dan tariqat, terutama semasa zaman pemerintahan kolonial Perancis. 100% penduduk Mauritania beragama Islam, dan hampir keseluruhannya adalah Muslim Sunni yang mengikuti Mazhab Maliki.

 

2. Somalia

99.8% penduduk Somalia menganut agama Islam, dan mereka adalah Muslim Sunni.  Islam telah menjadi bahagian penting dalam sejarah Somalia selama lebih dari 1400 tahun.  Sejak beberapa generasi Islam di Somalia dikuasai oleh fekah Syafi'i, Ash'ariyah, dan ahli tasawuf.  Kota Zeila adalah rumah bagi masjid abad ke-7 bernama Masjid al-Qiblatayn.  Islam tersebar di Somalia dan memfasilitasi beberapa wilayah menjadi pusat perdagangan, agama, dan perniagaan seperti Mogadishu, Hobyo, dan Merca. Walaupun perlembagaan 1961 membuat peruntukan untuk kebebasan beragama, ia mengisytiharkan Somalia yang baru merdeka sebagai sebuah negara Islam.

 

3. Algeria

99% daripada 43,053,050 orang penduduk Algeria beragama Islam, dan mereka mengamalkan Islam Sunni Mazhab Maliki. Terdapat minoriti Ibadi yang kebanyakannya tinggal di wilayah Lembah M'zab. Islam tiba di Algeria apabila dinasti Umayyah menguasai algeria oleh Uqba Ibn Nafi.  Penduduk pribumi menerima agama itu dalam jumlah besar, tetapi pada abad ke-15 barulah Tuareg akhirnya menjadi Muslim.  Diskriminasi terhadap umat Islam oleh pihak berkuasa kolonial Perancis telah menyebabkan munculnya gerakan penentangan terhadap penjajahan, dan para sarjana seperti Abdelhamid Ben Badis menggesa penduduk pribumi untuk tetap teguh dalam Islam. Islam memberikan identiti budaya dan sosial masyarakat Algeria.

 

4. Maghribi

99% dari 37,308,924 penduduk Maghribi menganut agama Islam, dan mereka adalah ahli Sunni mazhab Maliki. Pengenalan Islam ke Maghribi dikaitkan dengan kedatangan Arab yang dipimpin oleh Uqba Ibn Nafi pada tahun 680. Dinasti Islam yang kuat kemudiannya memerintah di wilayah itu selama berabad-abad. Pengaruh Islam sunni semasa pemerintahan Almohad menjadikan Islam Sunni dominan di negara ini.

 

5. Tunisia

98% daripada 11,939,277 rakyat Tunisia menganut agama Islam. Perlembagaan Tunisia menetapkan presiden negara itu mestilah beragama Islam dan melantik pemerintah sebagai "penjaga agama." Mazhab pemikiran yang paling popular di Tunisia adalah fekah Malaki. Semua sekolah awam Tunisia mengajar pendidikan agama Islam, dan kurikulum keagamaan untuk sekolah menengah di negara ini merangkumi sejarah agama Kristian dan agama Yahudi dari sumber dan perspektif Islam. Terdapat komuniti kecil Muslim sufi pribumi.

 

6. Comoros

98% daripada 850,890 penduduk Comoros adalah beragama Islam; kebanyakannya adalah orang Sunni yang berpegang kepada mazhab Syafi'i. Sebilangan besar umat Islam yang tinggal di Comoros adalah Arab-Swahili walaupun mereka adalah komuniti keturunan India. Catatan sejarah telah mengenal pasti pedagang Arab dan juga puteri Parsi Zayidi sebagai kumpulan orang yang memperkenalkan Islam kepada Comoros.  Ratusan masjid menghuni negara pulau Comoros di samping banyak madrasah didirikan. Hampir semua kanak-kanak mendaftar di Sekolah Al-Quran selama dua atau tiga tahun di mana mereka memperoleh pengetahuan tentang linguistik Arab dan asas-asas Islam.

 

7. Mayotte

97% daripada 278,902 penduduk Mayotte beragama Islam sementara selebihnya 3% Kristian. Hampir semua penduduk Mayotte adalah Komoro yang asal keturunan mereka daripada Arab, Iran, Malagasi, dan Afrika. Orang-orang Komoro secara tradisional bersikap tegas terhadap segala bentuk perubahan agama. Mayotte dikatakan mengamalkan bentuk Islam yang bertoleransi.

 

8. Sudan

Komuniti Muslim di Sudan dianggarkan 97% dari 44,758,849 jumlah penduduknya. Umat ​​Islam mempunyai kehadiran yang dominan di semua wilayah kecuali wilayah Pergunungan Nuba. Islam Sunni yang dipegang di Sudan sangat dipengaruhi oleh tasawuf. Masyarakat Syiah tinggal di Khartoum. Perpecahan utama berlaku antara persaudaraan sufi, terutama di kalangan Ansar dan Khatmia. Hanya wilayah Darfur yang terhindar dari kewujudan persaudaraan sufi seperti yang terdapat di bahagian lain Sudan. Orang Arab, Nubia, Beja, Fur, dan Zaghawa adalah beberapa komuniti etnik Muslim di Sudan.

 

9. Libya

Kira-kira 96.6% daripada 6,777,450 rakyat Libya mengikuti agama Islam Sunni. Islam berakar di kawasan perkotaan Libya pada abad ke-7, tetapi pada abad ke - 11 Libya dikuasai oleh suku Badui. Semasa di bawah pemerintahan Muammar al-Gaddafi, undang-undang Syariah dikembalikan, penyucian masjid yang sangat simbolik dilakukan, pemakaian pakaian sederhana, dan kegiatan yang dianggap tidak sopan dilarang. Terdapat sebilangan kecil Syiah dan Ahmadis di kalangan pendatang Pakistan.

 

10. Senegal

94% daripada 17,150,837 penduduk Senegal beragama Islam, dan mereka kebanyakannya mengamalkan Islam Sunni dari aliran pemikiran Maliki yang menampilkan pengaruh sufi. Islam telah mempunyai pengikut di Senegal sejak abad ke-11. Pertubuhan sufi mendapat perhatian semasa penjajahan Perancis ketika penduduk mencari kuasa agama sebagai pengganti pemerintahan kolonial. Perintah sufi utama adalah kaum Mourides, Tijaniyyah, Pan-Islamic Qadiriyyah, dan Layene. [worldatlas.com]

Catat Ulasan

0 Ulasan