Subscribe Us

17 Negara Tidak Mempunyai Sungai

Terdapat 196 negara berdaulat di dunia. Walaupun kebanyakan negara memiliki beberapa batang sungai yang mengagumkan, namun ada tujuh belas buah negara yang sebenarnya tidak memiliki sungai. Kedengarannya pelik tetapi ini adalah kenyataan.

 

Negara-negara ini pada dasarnya mempunyai sungai yang sangat kering, jika berlaku banjir hanya untuk jangka waktu yang sangat singkat. Oleh itu negara-negara ini tidak mempunyai sumber sungai yang kekal.


 


Sungai adalah aliran air semula jadi yang mengalirkan air ke laut atau tasik.  Sungai merupakan sumber penting untuk mendapatkan air dan keperluan asas manusia haiwan dan tumbuhan.  Sungai menyokong negara menjadikannya stabil dari segi ekonomi dan kewangan.

Selain dunia Arab negara Timur Tengah, negara padang pasir, ada negara lain yang tidak memiliki sungai. Negara-negara ini mudah difahami kerana kemungkinan besar dikenali dengan namanya berbanding dengan kawasan geografinya seperti Monaco dan Vatican City. Kedua-duanya adalah negara terkecil di dunia.


Selain dua negara kecil ini, kebanyakan negara tiada sungai adalah negara kepulauan kecil. Terdapat dua sebab utama negara kepulauan tidak mempunyai sungai. Pertama adalah negara pulau terlalu kecil untuk membentuk sungai dan kedua adalah tidak cukup untuk aliran sungai.

 


Berikut adalah senarai negara-negara yang tidak mempunyai sungai;

1-Bahama

2-Bahrain

3-Komoro

4-Kiribati

5-Kuwait

6-Maldives

7-Malta

8-Kepulauan Marshall

9-Monaco

10-Nauru

11-Oman

12-Qatar

13-Arab Saudi

14-Tonga

15-Tuvalu

16-Emiriah Arab Bersatu

17-Bandar Vatikan

 

Pulau-pulau yang lebih besar seperti Bahama, Komoro, dan Malta yang merupakan negara dengan penduduk paling padat di dunia. Sementara Maldives yang terdiri dari 1,192 pulau hanya dapat bergabung bersama dan mencapai titik tertinggi sekitar 8 kaki.

 

Kiribati yang terletak di Pasifik tengah terdiri dari 310 batu persegi dan dari sudut pandangan permukaan, ia dianggap sebagai yang terbesar. Tonga adalah kerajaan Polinesia yang mempunyai lebih dari 170 pulau Pasifik Selatan, diikuti oleh Kepulauan Marshall dan Tuvalu. Terakhir dalam senarai negara yang kurang sungai adalah Nauru yang merupakan pulau tunggal di Lautan Pasifik. [Rujukan pelbagai sumber]

Catat Ulasan

0 Ulasan