Senarai 17 Negara Di Dunia Tiada Sungai - orangmuo.my

Post Top Ad

Senarai 17 Negara Di Dunia Tiada Sungai

Share This

Terdapat 196 negara yang memerintah di dunia. Walaupun kebanyakan negara memiliki beberapa batang sungai yang mengagumkan, namun ada tujuh belas buah negara yang sebenarnya tidak memiliki sungai. Kedengarannya pelik tetapi ini adalah kenyataan.

 

Negara-negara ini pada dasarnya mempunyai sungai yang sangat kering yang banjir untuk jangka waktu yang sangat singkat. Oleh itu negara-negara ini tidak mempunyai sumber sungai yang kekal.

 

Sungai adalah aliran air semula jadi yang mengalirkan air ke laut atau tasik.  Sungai adalah sumber penting untuk mendapatkan air dan ia adalah keperluan asas manusia haiwan dan tumbuhan.  Sungai menyokong negara dan menjadikannya stabil dari segi ekonomi dan kewangan.

Selain dunia Arab negara Timur Tengah, negara padang pasir, ada negara lain yang tidak memiliki sungai. Negara-negara ini mudah difahami kerana kemungkinan besar dikenali dengan nama mereka berbanding dengan kawasan geografi mereka seperti Monaco dan Vatican City. Kedua-duanya adalah negara terkecil di dunia.


Selepas dua negara kecil ini, negara-negara merangkumi semua pulau kecil. Terdapat dua sebab utama negara kepulauan tidak mempunyai sungai di negara-negara tersebut. Pertama adalah negara pulau terlalu kecil untuk membentuk sungai dan kedua adalah tidak cukup untuk aliran sungai.

 

Berikut adalah senarai negara-negara yang tidak mempunyai sungai;

1-Bahama

2-Bahrain

3-Komoro

4-Kiribati

5-Kuwait

6-Maldives

7-Malta

8-Kepulauan Marshall

9-Monaco

10-Nauru

11-Oman

12-Qatar

13-Arab Saudi

14-Tonga

15-Tuvalu

16-Emiriah Arab Bersatu

17-Bandar Vatikan

 

Pulau-pulau yang lebih besar seperti Bahama, Komoro, dan Malta yang merupakan negara dengan penduduk paling padat di dunia. Sementara Maldives yang terdiri dari 1,192 pulau hanya dapat bergabung bersama dan mencapai titik tertinggi sekitar 8 kaki.

 

Kiribati yang terletak di Pasifik tengah terdiri dari 310 batu persegi dan dari sudut pandangan permukaan, ia dianggap sebagai yang terbesar. Tonga adalah kerajaan Polinesia yang mempunyai lebih dari 170 pulau Pasifik Selatan, diikuti oleh Kepulauan Marshall dan Tuvalu. Terakhir dalam senarai negara yang kurang sungai adalah Nauru yang merupakan pulau tunggal di Lautan Pasifik. [lifeinsaudiarabia.net]

No comments:

Post Bottom Ad