Subscribe Us

Harta Karun Gunung? Kawah Misteri Dilitupi Logam Bernilai, Emas Perak, Platinum,Besi Dll


Adakah ia kawah yang terbentuk disebabkan oleh meteor yang terhempas? Atau sisa-sisa gunung berapi yang tidak aktif.


Tampaknya itu adalah pilihan untuk asal-usul Kondyor Massif yang terkenal di dunia. Kawah misteri ini merupakan sebuah lingkaran logam misteri yang terbentuk dengan sempurna mempunyai rabung setinggi 2000 kaki dan seluas lima batu di timur jauh Siberia.


Kawah misteri yang terletak di Kondyor Massif ini mengandungi begitu banyak logam berharga yang dikenali sebagai 'harta karun gunung'
Ternyata keajaiban geologi misteri lingkaran pergunungan yang unik ini sebenarnya adalah hasil dari muntahan cecair magma yang membeku menjadi seperti kristal yang disebut 'intrusion'.


Batu vulkanik ini memuntahkan mantel sejauh sehingga 5000 batu kira-kira lebih satu juta tahun yang lalu, tetapi ia bukannya meletus, sebaliknya ia memuntah lalu ia mengalir melimpahi permukaan.
Kemudian bahagian tengah yang lebih lembut terhakis lalu membentuk formasi yang meniru seperti gunung berapi.


Untuk melihat Kondyor dalam keadaan sempurna, lebih baik melihatnya dari udara atau melihat dari luar angkasa, seperti yang diungkapkan Nasa.


Agensi angkasa A.S. memotret fenomena itu pada tahun 2006 menggunakan Radiometer Pemancar dan Refleksi Termal Spaceborne Termaju (Aster) pada satelit Terra.


Hasilnya sungguh mengagumkan. Gambar satelit yang dirakam di atas model topografi dari Aster menggambarkan betapa unik dan ajaibnya, tidak ada yang dapat menyamai keunikan dan keindahan Kondyor.Tidak hairanlah jika penduduk asli menganggap lingkaran itu suci, menyebutnya 'Urgula'.


Namun, mereka yang berada dalam industri perlombongan menyebutnya 'Treasure Mountain' - kerana kawasan ini mengandungi banyak logam berharga.  Kristal emas, perak, platinum dan besi platinum sepanjang 1.5cm telah dijumpai di sana.

Unik bagi Kondyor, sebilangan nugget platinum ini ditutupi emas, atau 'baju emas'.


Pembentukan batu yang aneh juga mempunyai mineral sendiri, yang disebut Konderite, campuran pelbagai logam tembaga, platinum, rhodium, plumbum dan sulfur.


Pemburu logam bernilai telah menjarah sebanyak empat tan platinum setiap tahun dari Kondyor, dan aktiviti perlombongan plutonium dikatakan telah bermula sejak tahun 1984 (pembentukan plutonium berlaku secara semula jadi dalam jumlah kecil dalam bijih uranium).


Kedudukan Kondyor Massif adalah sangat jauh, iaitu 1100km (684 batu) dari kota terdekat, Khabarovsk. Selain itu, tidak ada infrastruktur pelancongan dan anda memerlukan izin khas untuk memasuki kawasan ini. [dailymail.co]

Catat Ulasan

0 Ulasan