Subscribe Us

Haru, Dua Lelaki Papua Hanya Memakai Sarung Zakar Menyebabkan Perbicaraan Di Mahkamah Tertangguh

Dua aktivis Papua mendakwa perintah mahkamah Jakarta supaya mereka memakai seluar sebagai perkauman, racist.  Seorang aktivis, Ambrosius Mulait, berkata pakaian itu adalah sebahagian daripada identitinya.  Ini adalah kali kedua kes pakaian asli Papua menyebabkan kelewatan perbicaraan di mahkamah Jakarta, Indonesia.

Pendengaran perbicaraan menjadi buntu apabila panel hakim menolak untuk meneruskan perbicaraan sehingga lelaki tersebut memakai.

Selepas beberapa jam rundingan, kedua-dua lelaki yang mengenakan pakaian tradisi Papua dengan wajah dicat dan tertulis kata-kata 'monyet' dan usir papua pada badan mereka akhirnya bersetuju untuk memakai seluar.
Beberapa bulan kebelakangan ini, berlaku rusuhan maut yang dikaitkan dengan penekanan baru untuk kemerdekaan dan perkauman terhadap kaum Papua, yang telah dipanggil monyet dan lain-lain.
Defendan bersama puluhan aktivis telah ditangkap pada bulan Ogos selepas menyertai demonstrasi di istana presiden di Jakarta di mana mereka mengibarkan bendera Bintang Pagi Papua.  Bendera simbol kebebasan adalah haram di Indonesia.

Catat Ulasan

0 Ulasan