Subscribe Us

Khasiat Buah Sukun Sangat Mengejutkan


Disebalik kelazatannya buah sukun banyak manfaat untuk kesihatan. Manfaat sukun untuk kesihatan sudah terbukti mampu dijadikan sebagai bahan pengubatan dan mencegah penyakit tertentu.


Buah sukun memiliki banyak nutrisi baik yang diperlukan tubuh seperti:
- Serat.
- Karbohidrat kompleks.
- Protein.
- Air.
-Mineral; kalium, zat besi, kalsium, magnesium, zinc, dan fosfor.
-Vitamin; vitamin B, vitamin C, beta karoten, folat, dan viatamin E.


-Sukun mengandung mineral dan vitamin yang lebih banyak dan lengkap, manakala kandungan kalorinya lebih rendah, maka sukun baik sekali untuk dijadikan makanan diet.


Sukun juga mengandung antioksidan yang tinggi kerana adanya kandungan flavonoid, dan polifenol di dalamnya. Berikut manfaat sukun untuk kesihatan;
Mengawal Kolesterol
Sukun mengandungi serat yang cukup tinggi, maka ia mampu menurunkan kolesterol darah dengan cara mencegah penyerapan kolesterol dari sistem pencernaan.


Menurunkan Gula Darah
Kandungan seratnya yang sangat tinggi dapat membantu tubuh untuk mengawal tekanan darah dan melancarkan sistem pencernaan.


Sumber Energi
Sukun sebagai salah satu makanan yang menghasilkan sumber tenaga tanpa menambah jumlah kalori.  Sukun bekerja sangat baik untuk mengurangkan penyakit jantung dan kelebihan kolesterol jahat.


Meningkatkan Sistem Imun Tubuh
Makan buah sukun yang direbus untuk meningkatkan sistem imun tubuh.  Penting untuk menjaga sistem imun tubuh agar tidak mudah diserang penyakit.


Bantu Melawan Radikal Bebas
Sukun mengandungi zat phenolic dan flavonoid yang bersifat antioksidan. Kedua-dua kandungan ini yang dapat membantu tubuh melawan radikal bebas.


Mencegah Pertumbuhan Sel Kanker
Sukun kaya kandungan nutrisi dan antioksidan, baik untuk menghambat pertumbuhan sel kanser.


Melindungi Kesihatan Jantung
Kandungan antioksidan pada buah sukun dapat mencegah pembentukan sumbatan atau aterosklerosis pada pembuluh darah jantung, mengurangkan kolesterol, dan membantu menurunkan tekanan darah tinggi.


Sumber Omega-3 dan Omega-6
Sukun juga mengandungi omega-3 dan omega-6 di dalamnya, yang berfungsi untuk mengatasi kesihatan kulit dan rambut. Selain itu, mengambilnya secara rutin dapat membantu daya kerja liver serta otak dengan maksimum.


Sesuai Sebagai Menu Diet
Sukun sesuai dijadikan sebagai menu diet kerana kalorinya sangat rendah dan tinggi akan serat. (Pelbagai sumber)

Catat Ulasan

1 Ulasan

Warisan Petani berkata…
Banyaknya khasiat sukun.
Buat goreng cicah sambal kicap pun sedap