Subscribe Us

Kacang Soya Mampu Melawan Kanser Payudara & Prostat

Para saintis percaya kacang soya dapat meningkatkan pertempuran melawan prostat dan kanser payudara.  Penyelidik dari Universiti di Buffalo, New York telah melakukan kajian ke atas 1,300 orang wanita dan menunjukkan isoflavon dari kacang soya dapat mengurangkan risiko terkena kanser payudara.
Penyelidik, Anne Weaver menemui hasil kajiannya,  mereka yang diberi rawatan dengan  isoflavon  mempunyai 30 peratus pada risiko yang lebih rendah daripada tumor payudara invasif dan 60 peratus risiko yang lebih rendah dari tumor peringkat rendah. 
Ms Weaver dan pasukannya menilai 683 wanita dengan kanser payudara dan membandingkannya dengan 611 wanita sihat.  Dia berkata: 'Seperti kajian diet  yang lainya, penemuan-penemuan tersebut tidak definitif dan perlu dipertimbangkan dalam konteks tindakan lanjut dan pengesahan seterusnya. 

Dalam satu  kaji selidik yang lain oleh sekumpulan pakar dari Northwestern University, Chicago, mendapati bahawa dengan satu pil sehari yang mengandungi  genistein, sejenis bahan kimia isoflavon yang terdapat  pada kacang soya, dapat  melambatkan atau menghentikan penyebaran kanser prostat.

Walaupun kajian yang dilakukan hanya ke atas sekumpulan kecil serama 38 orang lelaki, sanitis mendapati hasil daripada kajian tersebut adalah yang pertama kaedah rawatan tanpa menggunakan dadah untuk menghalang gerakan sel kanser dalam badan. Professor Raymond Bergan berkata, " Langkah pertama ialah untuk melihat sama ada ubat ini berkesan mengawal kanser daripada merebak dalam badan dan jawapannya adalah ya. Ia berkesan. [dailymail.co.uk]

Catat Ulasan

7 Ulasan

ierayahaya berkata…
wahh, mcm ni kena sll minum soya untuk kesihatan.. ;p
asnah58 berkata…
thank for infore
Kak Mahh berkata…
Air soya tak boleh minum tapi suka sangat makan tauhu....macam mana tu??
misza berkata…
minum air soya, makan tauhu dan tempe. semua ni senang didapati.

http://terataitasikmadu.blogspot.com/2010/11/durian-belanda-adalah-penawar-sebenar.html
Mr.TN_SkY berkata…
ade jugak yg ckp minum soya banyak ade bad effect jugak..<--penin ahaha
blog-tips-kurus berkata…
rasenye tak elok minum soya selalu. mkn tempe bagus:)

http://blog-tips-kurus.blogspot.com/2011/01/keburukan-soya-penting-untuk-generasi.html
Tanpa Nama berkata…
kalau ada kanser dapatkan primaseries. amat mujarab. www.primaseries.my