PM Interim Mahu Bentuk Kerajaan Perpaduan Tanpa Pembangkang, BN PAS PBRS Bantah - orangmuo.my

Post Top Ad

PM Interim Mahu Bentuk Kerajaan Perpaduan Tanpa Pembangkang, BN PAS PBRS Bantah

Share This
Pada sidang media sebentar tadi, PAS, UMNO dan gabungan parti MCA, MIC, Warisan dan Gabungan Parti Sarawak (GPS)  menolak cadangan PM Interim, Tun Mahathir menjadi PM dengan semua parti dibawahnya. 


Setiausaha Agung UMNO, Tan Sri Annuar Musa, berkata pendirian itu sudah dipersembahkan kepada Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, hari ini.

PAS dan gabungan memberikan syarat kerajaan yag hendak dibentuk mestilah tanpa DAP.  Katanya, pendirian itu dibuat berikutan ada cadangan mewujudkan kerajaan perpaduan (UG) tanpa pembangkang membabitkan beberapa pemimpin parti politik.  Mereka lebih rela menjadi pembangkang daripada tertubuhnya UG yang tidak membawa manfaat kepada negara dan rakyat, tetapi hanya kepada PM saja.“Berasaskan kemungkinan mahu dibentuk kerajaan perpaduan secara prinsipnya ia banyak bercanggah dengan dasar yang ditetapkan parti. Apa-apa perkiraan mestilah atas dasar parti.


“Selepas parti berbincang, kita tidak boleh menyembunyikan kepada rakyat dan mohon Parlimen dibubarkan.
“Biarlah rakyat yang menentukan,” katanya pada sidang media di Menara Dato’ Onn di sini, hari ini.

Barisan Nasional (BN), Pas, Warisan dan Gabungan Parti Sarawak (GPS) serta sebahagian Ahli Parlimen Parti Keadilan Rakyat (PKR) telah mengemukan kepada Agong bahawa sokongan kepada Mahathir adalah sokongan bersyarat dengan tiada DAP.

ADAKAH MAHATHIR NAK KENCING KITA LAGI?? [mindarakyat]

Post Bottom Ad