Subscribe Us

Stadium Utama Piala Dunia 2022, Al Janoub Qatar Tercanggih

Stadium Al Janoub terletak di bandar selatan Al Wakrah, salah satu kawasan tertua yang terus didiami penduduk tempatan di Qatar, bandar yang kaya dengan sejarah kini memiliki sebuah pemandangan baharu yang sangat indah di ufuk, akan berlangsungnye kejohanan Piala Dunia FIFA 2022 pada November ini.Stadium Al Janoub merupakan satu daripada lapan buah stadium yang akan digunakan pada Piala Dunia 2022 di Qatar. Apa yang menarik sekali stadium ini dilengkapi pendingin hawa, ianya dipasang di bawah tempat duduk penonton.  Stadium tercanggih ini memuatkan 40000 penonton pastinya menghadirkan rasa keterujaan untuk menyaksikan kejohanan terulung di dunia.


Reka bentuk stadium yang menawan mencerminkan layar kapal dhow tradisional Qatar sebagai penghormatan kepada aktiviti memancing dan menyelam mutiara Al Wakrah. Selama berabad-abad kapal yang indah ini telah belayar melalui perairan Teluk hingga ke laut lepas dan seterusnya kembali semula sarat dengan limpahan  hasil laut. 


Sementara di luar kawasan sekitar stadium, tempat itu dikelilingi  taman yang indah dengan kemudahan kelengkapan  sukan dan riadah yang akan memberi manfaat kepada seluruh warga komuniti untuk tahun-tahun mendatang. Masa depan cerah untuk arena yang indah ini.  

Post a Comment

0 Comments