Terbaru 7 Keajaiban Dunia Telah Tersenarai - orangmuo.my

Post Top Ad

Terbaru 7 Keajaiban Dunia Telah Tersenarai

Share This
Setelah melalui proses panjang dan kontroversi, Yayasan New 7 Wonders, akhirnya tepat pukul 11.11 pada 11-11-2011 waktu London, atau pukul 18.00 WIB, pengundian pemilihan untuk mencari seterusnya 7 Keajaiban dunia telah ditutup dan keputusan awal pengundian telah diketahui.
Berpusat di Heidi-Weber-Museum di Zurich, Switzerland, pencarian New 7 Wonders Foundation telah diperkenalkan oleh penulis kelahiran Switzerland yang juga pembikin filem Kanada, Bernard Weber.
Sebuah laman web untuk kempen pemilihan 'New 7 Wonders Nature' telah dilancarkan pada tahun 2007 untuk meningkatkan kesedaran tentang tempat-tempat yang paling indah di dunia.  Berikut adalah senarai 7 Keajaiban Dunia yang baru:

Hutan Amazon di Amerika Selatan
Dikenali dengan nama Amazon, Amazonia, atau hutan Amazon. Ia meliputi 1.4 bilion ekar meliputi lebih sembilan buah negara, mempunyai aliran air yang lebih besar daripada 10 sungai-sungai teratas jika digabungkan, dan tiada jambatan yang melintasi sungai Amazon.

Teluk Ha Long di Vietnam
Terletak di Teluk Tonkin. Terdapat lebih 1,600 pulau-pulau bertaburan dengan pulau-pulau batu kapur. Pulau-pulau di Teluk Ha Long telah terselamat daripada kesan pencerobohan manusia yang disebabkan oleh batu-batan curam dan hutan tebal. Beberapa buah pulau yang berlubang mewujudkan grottos misteri dan gua. Teluk Ha Long mengambil masa 500 juta tahun untuk terbentuk, manakala 'karst' [kawasan batu kapur yang mengandungi pengaliran air bawah tanah] pula mengambil masa 20 juta tahun untuk membentuk.

Air terjun Iguazu di perbatasan Brasil dan Argentina
Air terjun di Sungai Iguazu dengan ketinggian lebih 82 meter, 2.7 kilometer lebar di seluruh Plateau Parana. Air terjun yang boleh diakses dari Brazil, Argentina dan Paraguay. Dengan berjalan kaki melalui Taman Negara akan membawa anda bukan sahaja dapat melihat keindahan air terjun lebih 80 meter, ia juga akan memberi anda peluang untuk melihat pokok-pokok karang, rama-rama, toucans dan hummingbirds.

Pulau Jeju, Korea
Dicipta sepenuhnya dari letusan gunung berapi dua juta tahun lalu, Pulau Jeju adalah bekas tapak lombong emas. Tempat ini dikenali memiliki gua misteri, terowong lava, pantai, kuil-kuil, air terjun, dan lebih daripada 20 taman negara.
Pulau Komodo di Indonesia
Komodo National Park diasaskan untuk melindungi cicak terbesar dunia, sepupu dinosaur – dikenali dengan Naga Komodo. Keadaan cuaca yang kering tetapi memiliki pasir putih berjajaran di pantai yang bersih. Kaya dengan kehidupan marin. Kawasan perairan yang cetek mendedahkan keindahan span, batu karang, krustasia, reptilia dan mamal laut.

Table Mountain atau gunung berbentuk meja di Afrika Selatan
Table Mountain Afrika Selatan merupakan ikon bagi Cape Town, mewujudkan latar belakang yang nyata bagi bandar raya ini, manakala di hadapan pula hamparan lautan. Puncak gunungnya rata seperti meja telah berjaya bertahan lebih enam juta tahun daripada hakisan, memiliki pelbagai jenis bunga paling banyak di dunia dengan hampir 1500 spesis bunga untuk dilihat melayakkan nya tersenarai dalam 7 Wonders.
Sungai bawah tanah Puerto Princesa di Filipina
"Sungai bawah tanah" terbesar di dunia bermula di lagun yang jelas di mulut gua batu kapur kars. Sungai sepanjang 8.2 kilometer itu mengalir melalui gua terus ke Laut China Selatan. [CNN.go.com]

3 comments:

Abu Bagi said...

bila la nak sampai tempat2 tu huhuhu

Unknown said...

mmg tmpt yg terpelihara dr ancaman kerakusan manusia...

harap dpt ziarah blog sy dan jd follower... ni adalah blog baru yg mula bertpak...

http://faizul-osman.blogspot.com/

thanks...

asliner said...

subhanallah..
lawa sungguh semuanya..

Post Bottom Ad

Pages