Telur Baik Untuk Kesihatan Jantung? - orangmuo.my

Post Top Ad

Telur Baik Untuk Kesihatan Jantung?

Share This
New York: Perdebatan tentng efek telur terhadap  kesihatan jantung terjawab sudah. Pakar kesihatan Don McNamara menegaskan bahwa telur memiliki banyak manfaat untuk kesihatan jantung.  Bahkan, Organisasi Heart Foundation menyarankan kita makan enam butir telur seminggu.
"Banyak orang lanjut usia takut memakan telur kerana mereka bimbang akan kolesterol yang terkandung dalam telur.  Namun banyak penyelidikan  menunjukkan bahwa kolesterol tidak akan mempengaruhi risiko serangan jantung," kata McNamara dalam  Zee News.

Telur mengandungi lemak tepu yang terdiri daripada beberapa senyawa vital, seperti kolin yang baik untuk metabolisme dan perkembangan otak janin. Telur juga mengandung lutein yang dapat menurunkan risiko katarak dan degenerasi makula.
Selain itu, telur juga merupakan bahan makanan yang dapat membantu program diet. Makan satu butir telur pada waktu  hari akan membuat kita merasa kenyang dalam waktu yang lebih lama.
"Telur memiliki protein dengan kualiti tinggi dan juga mengandungi setiap vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh, kecuali vitamin C. Jadi jangan takut untuk makan  telur," kata McNamara lagi. [sumber : Liputan6.com]

7 comments:

zulkoa said...

info y menarik..b4 dis aku takot nk mkn telor..hehe

Fatin Husna said...

wah.. bolehle makan telur banyak2 pasni.. kuikui i tag u - http://fatinmyprobs.blogspot.com/2011/01/giveaway-edy-awak-busuk.html

Cheqna said...

lain laa pulak ye..selama ni memang tak berani makan selalu walaupun suka..hehe

:-)

zulkbo said...

salam..
pulaks??
bukan ke penyumbang
kolestrol dalam darah ni..
ermmm....saya alergy pula
kebelakangan ni makan telur
kena gatal2..nasihat doktor
tak boleh makan..kesian!!

Kak Mahh said...

Kalau terlebih makan,kolestrol tinggi pula,berpada-pada lah dlm pemakanan kita.

ozzy said...

salam..

Saya langsung tak percaya..ayam sekarang ayam cucuk..penyumbang banyak penyakit..telur terhasil pastinya dr ayam cucuk ini juga.

Unknown said...

telur adalah mknan yg simple dan berkhasiat.. :)

Post Bottom Ad

Pages