Subscribe Us

Sistem Baru Imbasan Cap Jari Menggantikan Username & Pasword Untuk Website

Tidak lama lagi kaedah  menggunakan password dan ID akan digantikan dengan sistem baru yang lebih selamat iaitu imbasan cap jari apabila anda hendak online melayari website. Dengan sistem ini kita tidak lagi menghadapi masalah lupa password atau id yang mana majoriti pengguna sekarang mempunyai lebih daripada 5 akaun online untuk mengakses  laman web tertentu.  Teknologi baru  yang dimaksudkan ialah sistem imbasan cap jari automatik. Segalanya akam menjadi lebih mudah dengan menggunakan sistem baru ini dan ia dijamin lebih selamat daripada penceroboh atau penggodam [hacker]
Setelah berdaftar di laman web yang perlu anda lakukan ialah masukkan username dan password yang ada untuk setiap akaun dalam talian anda, kemudian  imbas jari anda menggunakan alat pengimbas yang boleh didapati  dengan mudah terjual di kedai komputer.

Setiap kali  ingin mengakses akaun anda selepas itu hanya menyentuh cap jari anda ke dalam sistem dan semua maklumat akan disimpan untuk anda sehingga anda tidak perlu bimbang tentang mengingatinya lagi.
Sistem cap jari telah dibangunkan oleh seorang mahasiswa Universiti Southampton, Sara Alotaibi berbangsa Arab sebagai sebahagian daripada projek Masternya 

Sistem perkhidmatan imbasan cap jari  mempunyai nilai komersial dan bebarapa orang pakar  mengatakan dalam tempoh beberapa bulan saja sistem ini bakal digunakan oleh berjuta pengguna.
Miss Alotaibi berkata: "Perkhidmatan ini
membantu melindungi pengguna terhadap penipuan dan kecurian identiti online.
"Ini akan membolehkan pengguna internet untuk pengesahan identiti mereka secara bebas  dan melakukan aktiviti meeka  tanpa perlu bimbang  akan kehilangan identiti dan wang."

Pensyarah Miss Alotaibi, Dr David Argles, dari Universiti School of Electronics dan Ilmu Komputer berkata: "Masalahnya adalah kebanyakan kita menggunakan nama pengguna dan kata laluan yang sama untuk beberapa laman web yang berbeza dan ada segala macam cara seorang hacker dengan mudah mencuri id dan kata laluan mereka .
 
'Dengan sistem cap jari, hal ini membuat hidup lebih mudah bagi orang yang mungkin bermasalah dengan memori mereka atau tidak boleh  melihat skrin komputer dengan jelas, Oleh itu halaman-halaman seperti Facebook, Twitter, e-mel dan online banking boleh dicapai dengan satu sentuhan jari.

Catat Ulasan

4 Ulasan

mau ada kes ibu jari kena culik nie nanti!

heheheheh.....
Aku Anak Pahang berkata…
Teringat dahulu ada satu kes kereta mewah seorg bangsa india yang menggunakan sepenuh kemudahan ini jarinya telah dipotong oleh penjenayah :(
Jom Jalan-jalan ke Pahang "Tak kenal, maka tak cinta"
Lydia Miza berkata…
wahh bagus tu
miss nina berkata…
itulah, at last mengaku juga sarjana barat tentang kehebatan ibu jari, dalam Islam lebih 1400 tahun diberitahu.