Kenyataan akhbar Barat tentang Keistimewaan Kaedah Penyembelihan Haiwan HALAL dalam Islam - orangmuo.my

Post Top Ad

Kenyataan akhbar Barat tentang Keistimewaan Kaedah Penyembelihan Haiwan HALAL dalam Islam

Share This
http://3.bp.blogspot.com/_hkB9vfo9Dwg/ST-S6cp4epI/AAAAAAAAAKY/4lC30lc2NG8/s400/DSC05294.JPG


Berita ini telah dilaporkan oleh Belfast Telegraph, yang mengatakan bahawa kaedah penyembelihan haiwan dalam Islam adalah satu kaedah yang paling berperikemanusiaan dan tidak menyeksakan haiwan tersebut. Ini kerana apabila dipotong sahaja urat murih haiwan tersebut, maka hubungan saraf2 nya dengan otak sudah TIDAK ADA lagi. Haiwan itu sudah tidak dapat berfikir apa2 lagi selepas dipotong urat murih itu. Bermakna, ia TIDAK MERASA sakit langsung pun.


halal sign


Keadaan ia menggelepar sebagaimana yang biasa kita tengok ialah bukan kerana ia kesakitan, tetapi itu adalah tindakbalas urat saraf yang seperti kekejangan. Walhal otaknya pada ketika itu sudah tidak berfungsi lagi. Dan itu lah hikmah penyembelihan kaedah Islam yang langsung tidak menyeksakan binatang.


Haiwan Tidak Mengalami Kesakitan

Pakar itu, Profesor Wilhelm Schulze dan rakannya, Dr Hazem di Sekolah Perubatan Veterinar, Universiti Hannover, Jerman, mencari kaedah terbaik proses mematikan haiwan bagi mendapatkan daging yang bersih dan segar.


Kajian itu bertajuk, 'Cubaan untuk mengesan kesakitan dan rasa sedar mengikut kaedah konvensional (pistol kejutan) dan agama ketika menyembelih lembu atau kambing' (Experiments for the objectification of pain and consciousness during conventional (captive bolt stunning) and religiously mandated (ritual cutting) slaughter procedures for sheep and calves) menyimpulkan kaedah sembelihan adalah terbaik kerana lebih berperikemanusiaan.


Mereka menyimpulkan bahawa amalan mengenakan kejutan elektrik ke atas haiwan sebelum dibunuh seperti yang diamalkan oleh Barat, mendatangkan kesakitan yang amat sangat pada haiwan.


Dalam kajian itu, beberapa alat pengesan dipasang di pelbagai tempat pada otak haiwan. Alat itu dimasukkan menerusi pembedahan khas dan haiwan terbabit dibiarkan untuk pulih selama beberapa minggu.


Beberapa ekor haiwan itu disembelih mengikut kaedah Islam menggunakan tindakan pantas, memotong urat leher dengan pisau tajam. Beberapa ekor haiwan lain dibunuh mengikut kaedah barat menggunakan pistol kejutan (captive bolt pistol - CBP).


Ketika ujian dijalankan, rekod electroencephalograph (EEG) dan electrocardiogram (ECG) dicatatkan bagi mengetahui keadaan otak dan jantung semua haiwan terbabit ketika proses penyembelihan dan kaedah CBP.


Hasil ujian mendapati menurut kaedah Islam, 3 saat pertama ketika disembelih, EEG tidak mencatatkan sebarang perubahan pada graf sama seperti sebelum penyembelihan. Keadaan itu membayangkan bahawa haiwan itu tidak berasa sebarang kesakitan ketika atau sebaik saja pisau memotong urat leher terbabit.


Untuk 3 saat kedua, EEG mencatatkan keadaan tidur lena atau tidak sedar diri. Ini disebabkan banyak darah mengalir keluar dari badan.


Selepas 6 saat, EEG mencatatkan paras sifar, menunjukkan haiwan itu tidak merasai sebarang kesakitan.


Ketika mesej otak (EEG) jatuh ke paras sifar, jantung masih mengepam dan badan haiwan masih dapat bergerak akibat tindak balas daripada saraf tunjang, menyebabkan semua darah keluar dari badan haiwan menghasilkan daging yang selamat untuk dimakan, menurut penyelidikan itu.


Bagaimanapun, ketika mengkaji kaedah CBP, haiwan dikesan terus pengsan sebaik saja menerima tembakan CBP dan EEG menunjukkan bacaan amat sakit pada haiwan itu.


Jantung haiwan itu berhenti berdenyut lebih awal selepas terkena kejutan berbanding haiwan yang disembelih. Keadaan itu menyebabkan banyak darah masih terkumpul dalam daging dan ia sebenarnya tidak selamat untuk dimakan.
 (Belfast Telegraph.)

Tiada ulasan:

Post Bottom Ad