Muhyiddin Yassin : Singapura ancam perang kerana air - orangmuo.my

Post Top Ad

Muhyiddin Yassin : Singapura ancam perang kerana air

Share This
Laporan BERNAMA di sini menyatakan bahawa Singapura pernah mengancam 'perang' keatas Malaysia gara-gara untuk mendapatkan bekalan air yang secukupnya ke republik tersebut.

Apakah benar Malaysia telah diancam ‘perang’ oleh Singapura? Dan Malaysia sebagai sebuah negara yang berdaulat dan merdeka terpaksa akur diatas tuntutan Singapura?

Apakah Malaysia sudah hilang kedaulatannya hingga boleh diperkotak katekan oleh sebuah negara jirannya itu? Ini adalah antara beberapa persoalan yang perlu penjelasan lanjut oleh Muhyiddin.

Timbalan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin menafikan tuduhan terhadapnya menjual tanah Kepada Singapura sewaktu beliau menjadi Menteri Besar Johor dahulu

Menurutnya, dalam satu pertemuan, antara Dr Mahathir, Tun Daim Zainuddin (Menteri Kewangan ketika itu), Lee dan beliau di Kuala Lumpur, Perdana Menteri Singapura telah mendesak mahukan bekalan air yang cukup dari Johor

"Lee Kuan Yew sehingga berkata Singapura sanggup berperang jika Malaysia tidak mahu menyalurkan bekalan air yang cukup dan kesal dengan projek saluran air dari Sungai Lingu itu telah lama tergendala"

sumber : alhusseyn51.blogspot.com/

No comments:

Post Bottom Ad

Pages