Selamat Hari Guru :Guru Bukan Siswazah Tak Terbela - orangmuo.my

Post Top Ad

Selamat Hari Guru :Guru Bukan Siswazah Tak Terbela

Share This

KUANTAN - Nasib guru bukan siswazah dan lepasan diploma didakwa masih belum terbela berikutan tekanan daripada keadaan dan cabaran ekonomi negara pada hari ini.

Justeru Kesatuan Guru-guru Melayu Malaysia Barat (KGGMMB) meminta kerajaan segera menyelesaikan tuntutan kebajikan yang telah dikemukakan agar guru kategori berkenaan lebih bersemangat menjalankan tugas terutama di pedalaman dan luar bandar.

"Saya masih menaruh harapan agar kerajaan dapat menyelesaikan tuntutan ini yang melibatkan perubahan skim dan insentif perkhidmatan," kata Presiden KGGMMB, Mohamed Sabri Mohd. Arsad kepada pemberita semalam.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas laporan akhbar kelmarin bahawa kerajaan meluluskan pertambahan 2,141 kuota untuk jawatan Guru dan Pengetua Cemerlang bagi Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (PPP) siswazah di sekolah menengah berkuat kuasa serta- merta.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Menteri Pelajaran turut mengumumkan untuk mewujudkan 1,910 jawatan Guru Cemerlang bagi PPP siswazah yang berkhidmat di sekolah rendah sempena sambutan Hari Guru 2009 peringkat kebangsaan di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu.

Mohamed Sabri berkata: "Nasib 80 peratus guru bukan siswazah dan lepasan diploma khususnya yang sudah memasuki perkhidmatan yang cukup lama dan mencapai status gaji hakiki masih tidak dibela dan dipinggirkan.

( Sumber :Kosmo )

No comments:

Post Bottom Ad

Pages